Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Energielabel huis aanvragen

Moet je altijd een energielabel huis aanvragen en wat moet je als huurder van een woning met een energielabel? En wat is eigenlijk het verschil tussen een energielabel en een energie index? En wat moet je weten van het nieuwe label dat per 1 januari 2021 is ingegaan?

Verschil tussen energielabel en energieindex

Om maar met de tweede vraag te beginnen. Wat is het verschil tussen een energielabel en een energie index? Beide hebben hetzelfde doel, het energieverbruik van de woning aangeven en de woning in te schalen als energiezuinig of niet zuinig. De energie index is de meest uitvoerige van de twee, het energielabel is de vereenvoudigde versie van de index. Daarom is het verkrijgen van een energielabel ook goedkoper. De index geeft de energiezuinigheid van een gebouw aan met een getal. Een index van 0,6 of lager is zeer zuinig, een index van 2,70 of hoger juist zeer onzuinig.

Energielabel huis aanvragen

Wil je een energielabel huis aanvragen? Een gecertificeerd energieadviseur stelt de energie index op. Aan de hand van 150 kenmerken wordt gekeken hoe energiezuinig de woning is. ze is. De kosten voor het opstellen van een energieindex bedragen gemiddeld € 100,- tot € 200,-. Een energielabel kon sneller en goedkoper aangevraagd worden. Maar dat is per 1 januari 2021 anders (zie hieronder). Wil je een energielabel voor je woning aanvragen dan heb je vanaf nu ook een gecertificeerd energieadviseur nodig. Ook de kosten zijn omhoog gegaan. De kosten voor een energielabel liggen nu rond de € 190,-. Op zoek naar een gecertificeerd energieadviseur? Een overzicht van alle gecertificeerde adviseurs vind je hier.

nieuw energielabel 2021

Per 10 maart 2020 is de Europese verordening Energy Performance of Buildings Directive (EPBD III) in Nederland van toepassing. Het doel van deze richtlijn is het verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen. Vanaf 1 januari 2021 moeten gebouwen en de daarin geplaatste (technische) installaties aan nieuwe eisen voldoen en worden de energie index en het energielabel vervangen door één nauwkeurig energielabel. Energielabels die voor 2021 zijn opgesteld blijven nog wel gewoon 10 jaar geldig.

Is een energielabel verplicht?

Bij de verkoop, verhuur en het opleveren van een gebouw is de huiseigenaar of verhuurder verplicht om een geldig energielabel hebben. In 2015 kregen alle woningeigenaren een voorlopig energielabel voor hun woning. Dit was een inschatting van de energiezuinigheid van de woning op dat moment. Dit label is 10 jaar geldig. Maar is de woning daarna energiezuiniger geworden, dan is het verstandig een nieuw label aan te vragen. Als je de woning verhuurt mag je meer huur vragen en als je de woning verkoopt brengt die meer op.

Let op, lees je dit artikel omdat je een huis wil kopen of verkopen? Lees dan ook dit artikel met alle tips en tricks om zelf snel en eenvoudig een NVM koopovereenkomst 2020 op te stellen.

Energielabel en huur

Be je verhuurder, dan heb je verplicht een energielabel nodig. De Rijksoverheid verplicht je namelijk om je huurder inzicht te geven in de energieprestatie van de woning die wordt verhuurd. Valt de woning in de sociale sector (dus niet de vrije sector) dan wordt de huur mede bepaald door de energie index of het energielabel. Hoe zuiniger de woning, hoe meer punten je krijgt volgens het puntensysteem en hoe meer huur je kan vragen. In de tabel hieronder zie je in de twee linker kolommen de energie score. In de twee rechter kolommen zie je de huurpunten die hier bij horen voor een eengezinswoning of meergezinswoning.

                 
Energielabel(afgegeven vóór 1-1-2015)Energie-Index (afgegeven ná 1-1-2015)EengezinswoningMeergezinswoning / Duplexwoning
Label A++EI ≤ 0,64440
Label A+0,6 < EI ≤ 0,84036
Label A0,8 < EI ≤ 1,23632
Label B1,2 < EI ≤ 1,43228
Label C1,4 < EI ≤ 1,82215
Label D1,8 < EI ≤ 2,11411
Label E2,1 < EI ≤ 2,4 8 5
Label F2,4 < EI ≤ 2,7 4 1
Label GEI > 2,7 0 0

Wil je het aantal punten berekenen op basis van een energielabel van ná 1 januari 2021. Kijk dan hier hoe je het aantal punten voor het puntensysteem kan berekenen.

Huur

Wil je meer weten over huur? Lees dan het artikel Wat zijn je rechten als huurder.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten