Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Ebike leasen privé

Wil je een ebike maar is er zelf een aanschaffen net iets te duur? Dan kan het slim zijn een e-bike te leasen in privé. Er zijn veel aanbieders van zulke leaseovereenkomsten. Maar waar moet je op letten en wat zijn de verschillen? Lees het hier.

Operational lease

Eerst is het belangrijk te weten wat voor soort lease je wil. Kies je voor operational lease, dan krijg je de ebike in gebruik maar word je geen eigenaar. Je betaalt dus om de ebike te gebruiken. Eindigt de leaseovereenkomst, dan moet je de ebike weer inleveren. Eigenlijk is operational lease een soort huur.

Financial lease

Financial lease is eigenlijk een vorm van koop op afbetaling. Uiteindelijk wordt je eigenaar van de ebike als je alle leasetermijnen hebt betaald. Het kan ook zijn dat je direct eigenaar wordt van de ebike en dat de leasemaatschappij bij het aangaan van de leaseovereenkomst een pandrecht krijgt op de ebike. Wat een pandrecht is, lees je hier.

Onderhoud

Of je nu voor operational lease kiest of voor financial lease, het is altijd belangrijk dat duidelijk is wie het onderhoud regelt en wie hiervoor betaalt. Soms is het zo dat het onderhoud in de leaseprijs in zit. Je betaalt voor onderhoud dus niets extra’s. Meestal is dan wel de leaseprijs wat hoger. Zit het onderhoud er niet bij in, dan moet je hier zelf voor zorgen en zelf betalen. De leaseprijs is dan wat lager maar een onvoorziene reparatie kan dan weer duurder uitpakken. Let wel op dat het onderhoud goed geregeld is. Meestal is de garantie gekoppeld aan de plicht periodiek onderhoud uit te voeren. Laat je je ebike niet of niet goed onderhouden en gaat deze stuk, dan kan het zijn dat er geen garantie op zit. Dan kan het een erg duur verhaal worden.  

Verzekering

Let goed op wie de fiets verzekert. Moet jij dat doen of de leasemaatschappij? Het maakt uiteindelijk niet zoveel uit wie het doet, als het maar gebeurt. Kijk ook goed wat voor dekking de verzekering biedt en wat er wel en niet onder valt. Bijvoorbeeld wel of geen diefstal dekking? En controleer ook of je aan de voorwaarden voldoet. Het komt vaak voor dat voor een slot bijvoorbeeld minimale eisen worden gesteld. Controleer dat. Doe je dat niet en de fiets wordt gestolen, dan keert de verzekering niet uit.

Vervangend vervoer

Wat spreek je af als de fiets stuk is. Moet je zelf voor vervangend vervoer zorgen of regelt de leasemaatschappij dat? Altijd goed om te weten vóórdat de ebike het begeeft. Als je een vervangende ebike krijgt controleer dan of het een vergelijkbare fiets is (snelheid, range e.d.).

Nieuwe e-bike

Wat spreek je af over een nieuwe fiets? De ontwikkelingen ten aanzien van ebikes gaan hard. Die worden steeds beter, en bijvoorbeeld de accu gaat steeds langer mee. Je kan afspreken dat je na een bepaalde periode de mogelijkheid hebt een andere ebike te ontvangen. Zodat je altijd up to date bent. Dit kan meestal wel met een operational lease contract. Bij financial lease gaat dat meestal niet omdat je dan direct eigenaar wordt van de fiets.

Opzegging

Kan je het leasecontract tussentijds opzeggen? En wat voor gevolgen zitten daar aan. Bij financial lease is het bijvoorbeeld goed te kijken wat dit betekent voor de eigendom van de fiets. Als je halverwege de looptijd van het contract opzegt, heb je al de helft van de ebike betaalt. Wat gebeurt daar dan mee? Je kan het recht opnemen om de resterende waarde van de ebike bij opzegging te betalen om zo eigenaar te worden. Controleer de afspraken goed en pas ze aan als dat nodig is. Zo kom je niet voor verassingen te staan.

Overnemen

Controleer ook of het mogelijk is dat iemand anders de leaseovereenkomst over neemt als jij er niet meer op zit te wachten. Wil je daar meer over weten, lees dan dit artikel.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *