Een concurrentiebeding omzeilen kan. Maar dan moet je wel eerst weten wat een concurrentiebeding is. Dat leggen we hier uit. En we vertellen je hoe je het kan omzeilen.
Voorbeelden
Er zijn verschillende bedingen te gebruiken. Hier vind je een aantal gratis voorbeelden.
Wat is een concurrentiebeding?
Een concurrentiebeding is een verbod. Ben je gebonden aan een concurrentiebeding, dan mag je niet concurreren. Wat is concurreren? Als je dezelfde goederen of diensten aanbiedt als een andere partij, en die ander daardoor minder verkoopt of minder verdient, is er sprake van concurrentie. Concurrentie in Nederland mag, zolang er sprake is van eerlijke concurrentie. Het is ook belangrijk dat concurrentie bestaat, dat voorkomt dat de prijzen te hoog oplopen. Maar concurrentie kan ook beperkt worden, door een contract.
Arbeidsovereenkomst
Een concurrentiebeding kan in een arbeidsovereenkomst staan. Het verbod op concurrentie kan gelden tijdens je dienstverband maar ook na het einde van je dienstverband. Ga je bij je werkgever uit dienst dan kan het dus nog steeds zo zijn dat je niet mag concurreren.
Koopovereenkomst
Een concurrentiebeding kan ook in een koopovereenkomst staan. Koop je een bedrijf van een ander, dan wil je niet dat de verkoper gaat concurreren. Vaak wordt er dan opgenomen dat de verkoper na de verkoop een tijd (bijvoorbeeld 2 jaar) niet mag concurreren.
Relatiebeding
Een relatiebeding is iets anders dan een concurrentiebeding. Heb je een relatiebeding, dan mag je wel gewoon concurreren. Je mag alleen niet de relaties van je oude werkgever actief benaderen.
Concurrentiebeding omzeilen
- Een concurrentiebeding moet schriftelijk zijn overeengekomen. Is dat niet het geval, dan ben je er niet aan gebonden en mag je gewoon concurreren.
- Uitgangspunt is dat een beding maximaal één jaar mag gelden. In uitzonderlijke gevallen twee jaar. Is er in het beding geen looptijd opgenomen, dan ben je één jaar aan het beding gebonden. Na dat jaar mag je dus doen en laten wat je wil.
- Een concurrentiebeding mag alleen bij een arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd. Heb je een overeenkomst voor bepaalde tijd, dan ben je er dus niet aangebonden en mag je concurreren.
- Alleen als je meerderjarig bent, ben je gebonden aan een concurrentiebeding. Ben je nog geen 18, dan geldt dit beding dus niet.
- Zegt de werkgever de arbeidsovereenkomst niet op juiste wijze op? Dan vervalt het concurrentiebeding automatisch.
- Is er een gebied afgesproken voor het concurrentiebeding (bijvoorbeeld de provincie Utrecht) dan mag je daarbuiten alles doen en ben je nergens aan gebonden.
- Een concurrentiebeding is persoonsgebonden. Jij mag dus niet concurreren maar als je deelneemt in een bedrijf, mag dat bedrijf wel concurreren. Pas daar wel mee op. Als aangetoond kan worden dat jij de drijvende kracht bent achter het bedrijf, schendt je misscien toch je concurrentiebeding.
Als je een bedrijf verkoopt kan er nog een andere manier zijn om een concurrentiebeding te omzeilen. Stel je hebt een eigen BV en die BV is eigenaar van het bedrijf dat verkocht wordt. Dan is jouw BV de verkoper en mag jouw BV niet concurreren. Maar in privé ben je daar niet aan gebonden. Je mag in privé dus wel concurreren. En met een ander bedrijf mag het dus ook gewoon.