Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Burenrecht, wat is dat?

Woon je in Nederland, dan is de kans groot dat je buren hebt. Een goede buur is beter dan een verre vriend. Maar niet iedereen kan het goed met z´n buren vinden. Heb je een discussie of zelfs ruzie met je buren dan is het goed te weten wat je rechten zijn. Die rechten noemen we ook wel burenrecht. Daarmee bedoelen we alle rechten die buren hebben.

Erfgrens

De erfgrens is de grens tussen twee percelen. De schutting tussen twee tuinen staat bijvoorbeeld op de erfgrens. Weet je niet waar je erfgrens loopt, dan kan je de kadastrale kaart bij het Kadaster opvragen. Vaak zijn ook de grenspaaltjes aanwezig die de erfgrens aanwijzen. Weet je niet meer waar de grens loopt, dan kan je een erfgrensreconstructie aanvragen. Dat doe je bij het Kadaster, de link vind je hier. Je mag niet zonder toestemming op het erf van de buren komen of bouwen. Wl je dat toch dan moet je altijd toestemming hebben. Ga je iets bouwen over de erfgrens heen en vinden de buren dat goed, zorg dan dat je dat altijd schriftelijk vast legt. Dan is het ook duidelijk voor later.

Een boom moet minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Heb je overlast van een boom van de buren, en staat die boom te dicht bij, dan kan je er wat aan doen. Maar ook als je geen overlast van de boom van de buren hebt maar de boom wel te dicht bij staat kan je de buren verplichten de boom of struik te verwijderen. Met andere woorden, overlast is niet verplicht om verwijderen van de boom te vragen.

Mandelig

Bouwwerken zoals een schuur die op je eigen terrein staan, zijn jouw eigendom. Maar staat het bouwwerk (gedeeltelijk) op de erfgrens dan kan het gezamenlijk eigendom worden. Dit noemen we in het burenrecht mandelig. Een schutting die op de erfgrens staat is bijvoorbeeld mandelig, ook als maar één van de buren de schutting betaald of geplaatst heeft. Dit betekent dat beide buren eigenaar zijn van de schutting maar ook beide buren moeten zorgen voor onderhoud van de schutting. Wil je niet dat je schutting mandelig wordt, dan zet je de schutting net naast de erfgrens op je eigen grond.

Geluidsoverlast

Heb je overlast van je buren die veel geluid maken, dan kan je daar iets aan doen. Let op, niet alle geluiden van je buren gelden als overlast. Gewone leefgeluiden moet je accepteren en kan je niets aan doen. Heb je last van een deur die open of dicht gaat dan kan je daar niets aan doen. Maar heb je overlast van de airco van de buren dan is dat misschien anders. Overlast van een airco is namelijk niet altijd een leefgeluid. Wil je precies weten wat je burenrecht is en wat je kan en mag bij geluidsoverlast, lees dan hier het artikel Geluidsoverlast melden.

Recht van overpad

Moet je over een stuk van de grond van je buren om bij je eigen tuin of woning te komen? Dan heb je een recht van overpad nodig. Dan heb je het recht om over de grond van de buren te lopen of te rijden. Wat een recht van overpad precies is lees je hier in het artikel Recht van overpad, wat is dat precies en wat kan je er mee?

Onderhoud

Wil je je kozijnen verven maar kan je de ladder niet op je eigen grond kwijt maar wel op de grond van de buren? Dan heb je het burenrecht om tijdelijk (zolang je redelijkerwijs nodig hebt) de grond van de buren te gebruiken. Je mag dus bijvoorbeeld de ladder tijdelijk in de tuin van je buren zetten om bij je eigen gevel te komen. Maar let op, dit mag alleen als je echt niet op een andere (redelijke) manier bij je gevel kan komen. En niet langer dan nodig. Vraag het eerst altijd aan je buren voordat je gebruik maakt van dit recht.

Hulp bij burenruzie

Als je weet welke rechten je hebt als buur, weet je ook wat je van je buren mag vragen en verwachten. Ga altijd eerst in gesprek met je buren als er iets is. Kom je er niet uit, kijk dan of de gemeente, de woningbouwcorporatie of de politie hulp bij burenruzie biedt. Vaak wordt dat aangeboden (buurtbemiddeling). Kan je geen hulp bij burenruzie krijgen, dan kan je altijd nog naar de rechter stappen om de buren te verplichten zich aan te passen. Maar als dat niet nodig is, is het beter om die stap te vermijden.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *