Bruikleen overeenkomst, wat is dat precies? En wat moet je daar eigenlijk over afspreken. Doe je dat op papier? En wat zijn de risico´s? Lees het hier.
Wat is bruikleen
Bruikleen is eigenlijk het zelfde als lenen. Maar lenen gebruik je vaak voor een krediet, een geldlening. Maar je kan ook een laptop van school lenen. Dat noemen we dan bruikleen. De afspraken die je daarover maakt is een bruikleenovereenkomst. Dus bruikleen en lenen zijn hetzelfde.
Aansprakelijk
Leen je iets aan iemand uit, dan wil je dat er goed voor gezorgd wordt. Daar ga je meestal ook van uit dat dit gebeurt. Maar wat nu als er schade ontstaat? Wie is er dan aansprakelijk? Je zou zeggen, degene die de schade veroorzaakt. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want je weet niet altijd wie de schade veroorzaakt. Als je iets uitleent en je krijgt het stuk terug, denk je misschien dat degene aan wie je het hebt geleend, heeft gedaan, Maar misschien zegt die wel dat het al stuk was toen hij het kreeg. Spreek je hier niks over af dan kan je zo´n discussie krijgen. Wil je dat niet, spreek dan af dat degene die leent verantwoordelijk en aansprakelijk is voor schade. En spreek ook af dat diegene het uitgeleende goed moet controleren als hij het komt ophalen. Dus leen je de grasmaaier aan je buren uit, spreek dan af dat de buren voor schade aansprakelijk zijn voor schade en dat ze de grasmaaier goed moeten controleren op schade als ze hem ophalen. En sluit je een bruikleenovereenkomst voor een laptop met school, spreek dan ook af wie de schade moet betalen als de laptop crasht.
Normaal gebruik
Voor sommige dingen is het duidelijk waar je ze voor kan gebruiken en waarvoor niet. Maar dat is niet voor alles zo. Dus leen je je fototoestel uit en is die niet waterdicht. Dan kan je afspreken dat de camera niet bij of in het water mag worden gebruikt. Je kan ook een algemene afspraak maken en afspreken dat je de camera normaal moet gebruiken en je met de camera ´als goed huisvader´ moet gedragen. Die zin klinkt misschien een beetje raar maar het is een gebruikelijke omschrijving om af te spreken dat je het geleende gewoon moet gebruiken en er geen gekke dingen mee moet doen. Neem dit dus op in de bruikleenovereenkomst.
Onderhoud
Leen je iets uit, dan moet je het soms onderhouden. De grasmaaier moet geolied worden. En de messen moet je slijpen. Spreek af wie het onderhoud doet en betaalt. Bedenk daarbij goed dat normale slijtage niet onder schade valt. Heb je afgesproken wie aansprakelijk is voor schade dan heb je nog geen afspraak wie bijvoorbeeld de botte messen van de grasmaaier vervangt.
Bruikleen overeenkomst
Leen je iets kleins uit dan kan je monding afspraken maken. Maar leen je iets groots uit of iets heel waardevols, maak dan een bruikleen overeenkomst. Dan kan je altijd laten zien wat de afspraken zijn. Wat moet er in de bruikleenovereenkomst staan? In ieder geval alle onderwerpen die in dit artikel staan. En verder de namen van partijen. Wie leent uit, wie leent en wat wordt er geleend. Als het kan neem ook een termijn op voor het lenen.