Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Een bouwvergunning aanvragen? Hoe lang duurt dat?

Wil je een aanbouw aan je huis bouwen? Of denk je aan het plaatsen van een dakkapel, schuur of schutting? Vaak moet je hiervoor een bouwvergunning aanvragen. Hoe lang duurt dat? En wanneer moet je een bouwvergunning aanvragen? Check dit van tevoren zodat je zeker weet dat je bouwwerk ook mag blijven staan!

Bouwvergunning aanvragen

Er zijn regels opgesteld voor het bouwen zonder vergunning in Amsterdam, ook wel vergunningvrij bouwen genoemd. Deze regels gelden in heel Nederland. Daarin is bijvoorbeeld aangegeven dat met name in het achtererfgebied bij een woning vaak vergunningvrij mag worden gebouwd. Maar wat is een achtererfgebied? Wat precies in jouw geval het achtererfgebied is kan je gemeente aan je vertellen. De meeste gemeenten hebben een afdeling ruimtelijke ordening. De ambtenaren van deze afdeling kunnen je precies aangeven waar je mag bouwen en hoe groot het bouwwerk mag zijn.

Bestemmingsplan

De gemeente kan naast de landelijke regels ook zelf nog regels hebben opgesteld waar je je aan moet houden. Deze regels legt de gemeente vast in het zogenaamde bestemmingsplan. Ook jouw woning valt in een bestemmingsplan met bijbehorende regels. Wil je weten wat er in jouw bestemmingsplan staat? De meeste bestemmingsplannen zijn te vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl. Of kijk op de website van je gemeente. Daar is vaak ook veel informatie te vinden.

Overleg met de gemeente

Maak je gebruik van een aannemer bij de aanbouw van je huis? Ga er niet zomaar van uit dat een bouwvergunning wel geregeld wordt of dat er geen vergunning nodig is. Spreek duidelijk af wie controleert of een vergunning nodig is en wie een vergunning aanvraagt. En zorg dat je ook vastlegt dat de aannemer de opdracht niet krijgt als niet alle benodigde vergunningen verkregen worden. Dan zit je nergens aan vast als er toch geen vergunning kan worden verkregen. Regel je het zelf, ga dan altijd eerst in overleg met de gemeente. Dus wanneer heb je een bouwvergunning nodig? Dit verschilt van geval tot geval. Onderzoek dit dus op tijd.

Een bouwvergunning aanvragen? Hoe lang duurt dat?

Dit verschilt per gemeente. Zorg er in ieder geval voor dat de aanvraag direct volledig is. Zo voorkom je onnodige vertraging. Vraag ook van tevoren bij de gemeente op welke vereisten gelden voor een aanvraag en of er een versnelde mogelijkheid voor de aanvraag is. Dus: Een bouwvergunning aanvragen? Hoe lang duurt dat? Dat hangt er van af.

Bezwaar

Heb je een bouwvergunning nodig maar krijg je die niet? Maak dan bezwaar zodat je de bouwvergunning alsnog krijgt. Lees hier hoe je bezwaar maakt.

Een bouwvergunning aanvragen? Hoe lang duurt dat?
bouwvergunning aanvragen hoe lang duurt dat?

Heb ik een bouwvergunning nodig?

Dat kan maar dit hoeft niet. Bekijk het bestemmingplan en vraag informatie op bij de gemeente. Of vraag het je aannemer. Die weet het vaak ook en is bekend met de lokale regels.

Wat is een bestemmingsplan?

Dit is een plan dat iedere gemeente in Nederland maakt. Hier staat in wat er in een bepaald gebied wel of niet mag. Bekijk het bestemmingsplan voor jouw locatie op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Wat is het achtererfgebied

Dit is het gebied wat niet is aangemerkt als voorgevel. Iedere woning heeft een voorgevel en een achtererfgebied. Meestal mag je in het achtererfgebied vergunningvrij bouwen.

Wat als ik de bouwvergunning niet krijg?

Vraag je een bouwvergunning aan maar krijg je hem niet? Maak dan bezwaar. Dan moet de aanvraag nog een keer beoordeeld worden en kan je de aanvraag aanpassen.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *