Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Bewindvoerder betekenis

Bewindvoerder betekenis? Wat is een bewindvoerder? Wat doet die precies, wanneer heb je er een nodig en wat heb je er aan? Lees het hier.

Bewindvoerder betekenis

Een bewindvoerder is iemand die het bewind over iemand voert. Dit betekent dat hij namens iemand anders beslissingen mag nemen. Degene die onder bewind staat mag sommige beslissingen juist zelf niet meer nemen. Diegene mag dan zelf sommige beslissingen niet meer nemen.

Voor wie is een bewindvoerder?

Iemand die 18 jaar of ouder is en niet meer goed voor zijn geldzaken kan zorgen, kan onder bewind worden gesteld. Dan heeft een bewindvoerder betekenis. De rechter kan dan een bewindvoerder benoemen die de geldzaken beheert. Er is ook een mogelijkheid om beperkt bewind aan te vragen. Bij beperkt bewind zorgt de bewindvoerder niet voor al je geldzaken maar voor een gedeelte van je geldzaken zoals bijvoorbeeld het spaargeld of vakantiegeld.

Wie kan bewindvoerder zijn?

Een bewindvoerder kan iedereen zijn. Je kan de rechter vragen om een familielid of vriend als bewindvoerder aan te wijzen. ls de rechter oordeelt dat deze persoon geschikt is om dat te doen, dan benoemt hij deze persoon tot bewindvoerder. Omdat deze persoon niet opgeleid is bewindvoerder te zijn, wordt hij ook wel particulier bewindvoerder genoemd. Je kan er ook voor kiezen om meerdere bewindvoerders aan te wijzen, bijvoorbeeld je ouders. Als je niet iemand in je omgeving hebt die bewindvoerder kan of wil worden of heb je zelf liever dat het niet iemand is die te dicht bij je staat, dan kan je er ook voor kiezen een professioneel bewindvoerder aan te wijzen. Er zijn in Nederland veel personen en bedrijven die als bewindvoerder op treden.

Bewindvoerder kosten

Als de bewindvoerder wordt aangesteld bepaalt de rechter ook meteen welke kosten de bewindvoerder in rekening mag brengen voor zijn werkzaamheden, Omdat een bewindvoerder wordt aangesteld omdat er schulden zijn, is het belangrijk dat duidelijk is wat de bewindvoerder kosten zijn en dat die kosten niet te hoog zijn. De kosten worden jaarlijks vastgesteld. Voor 2021 bedraagt de jaarvergoeding voor een particuliere bewindvoerder € 644. In sommige gevallen worden er andere kosten gerekend. Wil je daar meer over weten, kijk dan hier.

Hoe vraag je een bewindvoerder aan?

Dit kan met de aanvraagprocedure bij de rechtbank. Je vult het formulier verzoek tot onderbewindstelling in, dat je hier kan vinden. Dat verzoek kan je toelichten. Na ontvangst zal de rechter het verzoek beoordelen. Ook kan de rechter aan belanghebbenden (zoals ouders of een partner) vragen of die akkoord zijn met het bewind. Als alles goed gaat benoemt de rechter vervolgens een bewindvoerder.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *