Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Betalingsregeling met de belastingdienst? Zo regel je dat!

Er zijn veel verschillende soorten belastingen die betaald moeten worden. En dat lukt niet altijd direct. Soms duurt het wat langer. Met de belastingdienst kan je hier vaak afspraken over maken. Dus een betalingsregeling belastingdienst regel je zo.

Zorg dat je op tijd bent

Denk je dat betalen van de belastingen lastig wordt, trek dan zo snel mogelijk aan de bel. Wacht niet totdat er betaald moet worden. Hoe eerder je bent hoe groter de kans dat je goede afspraken met de belastingdienst kan maken. En je voorkomt dat je extra kosten zoals rente moet betalen.

Aangifte

Moet je aangifte doen? Doe dat ook op tijd en zo volledig mogelijk, ook als je denkt dat je niet kan betalen. Doe je geen aangifte terwijl het wel moet, dan kan de belastingdienst een schatting maken van de te betalen belastingen. Die komt vaak hoger uit dan wat je echt moet betalen. En je bent extra kosten verschuldigd. Om een schatting weer terug te draaien moet je erg veel moeite doen. Voorkom dat en doe op tijd aangifte.

Uitstel

Voor veel aangiftes kan je uitstel aanvragen, bijvoorbeeld de IB aangifte. Maak daar gebruik van als het nodig is. Je kan ook uitstel aanvragen na de aangifte, dus uitstel van betaling. Dit is iets anders dan een betalingsregeling. Bij uitstel betaal je een tijd helemaal geen belasting, bij een betalingsregeling betaal je in delen in plaats van in één keer. Als je voor uitstel kiest, moet je wel invorderingsrente betalen over de verschuldigde belasting. Dat komt er dus nog wel bij.

Betalingsregeling belastingdienst

Wil je uitstel of een betalingsregeling, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je hebt eerder altijd op tijd aangifte gedaan.
  • Je hebt geen openstaande aanslagen waarvoor u een dwangbevel hebt gekregen.
  • Je hebt niet eerder voor deze aanslag of voor andere openstaande aanslagen uitstel van betaling gekregen vanwege betalingsproblemen of vanwege de verrekening met een belastingteruggaaf.
  • De totale openstaande belastingschuld is minder dan € 20.000. 

Voldoe je aan deze voorwaarden, dan is de kans groot dat je uitstel van betaling of een betalingsregeling kan krijgen. Meestal is dat snel te regelen. Je kan daarvoor bellen met de Belastingtelefoon op nummer 0800 – 0543.

Voor alle regels van de Belastingdienst voor uitstel of een betalingsregeling kan je op deze website terecht.

Niet alle belastingen

Let op! Je kan niet voor alle belastingen uitstel of een betalingsregeling aanvragen. Bijvoorbeeld Wegenbelasting is hiervan uitgezonderd. Dus die moet gewoon op tijd betaald worden.

Bijzonder uitstel Coronacrisis

Voor de Corona crisis zijn er bijzondere regels opgesteld voor uitstel voor ondernemers en ZZP’ers. Die regels worden steeds aangepast. De meest actuele regels kan je hier terugvinden.

Betalingsregeling Belastingdienst. Zo regel je dat!

Hoe vraag ik uitstel of een betalingsregeling bij de Belastingdienst aan?

Je kan dit eenvoudig doen door te bellen met de BelastingTelefoon 0800 – 0543.

Kan je voor alle belastingen uitstel of een betalingsregeling aanvragen?

Nee niet voor alle belastingen. Dit kan bijvoorbeeld niet voor Motorrijtuigenbelasting.

Krijg je altijd een uitstel of een betalingsregeling?

Ja wel als je aan de voorwaarden voldoet. Als je verder altijd op tijd aangifte hebt gedaan en de belastingschuld niet hoger is dan EUR 20.000,-.

Moet ik aangifte doen als ik niet kan betalen?

Ja, je moet altijd aangifte doen. Daarna kan je een uitstel of een betalingsregeling aanvragen.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *