Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Beslaglegging zonder rechterlijke uitspraak

Een beslag is erg ingrijpend. Daarom kan je ook niet zomaar beslag leggen. Is beslaglegging zonder rechterlijke uitspraak toegestaan? Dat lees je hier.

Beslag

Wat is een beslag? Stel je krijgt nog 1.000 euro van iemand maar diegene betaalt niet. Dan moet je naar de rechter om het geld te incasseren. Zo’n procedure kan even duren. Tegen de tijd dat de rechter jou gelijk geeft, kan het geld al weg zijn. In dat geval kan je beslag leggen. Bijvoorbeeld op een bankrekening. Een deurwaarder meldt dan bij de bank dat er beslag wordt gelegd op de bankrekening voor 1.000 euro. Degene van wie de rekening is kan die 1.000 euro niet uitgeven zolang het beslag er ligt. Als je uiteindelijk gelijk krijgt van de rechter, weet je zeker dat de 1.000 euro nog op de rekening staat.

Toestemming

Je kan niet zomaar beslag leggen. Eerst moet je toestemming vragen aan de rechter om beslag te leggen. De rechter controleert of het klopt wat je zegt (bijvoorbeeld dat je nog 1.000 euro van iemand krijgt). Als de rechter vindt dat je beslag mag leggen, geeft hij toestemming. Dus het antwoord op de vraag is beslaglegging zonder rechterlijke uitspraak mogelijk, is nee. Zonder rechtelijke uitspraak mag je geen beslag leggen, nooit.

Beslagstukken

Wordt er beslag bij je gelegd, vraag dan altijd naar de beslagstukken. Dit is in ieder geval het verzoek om toestemming voor het beslag en de beslissing van de rechter. De deurwaarder moet deze stukken ook altijd geven maar krijg je ze niet vraag er dan om. Wil je bijvoorbeeld een advocaat inschakelen in verband met het beslag, dan heb je die stukken ook nodig. Wil je weten hoe je een goedkope advocaat kan vinden, kijk dan hier. Daar vind je 7 tips om een goedkope advocaat te vinden.

Deurwaarder

Om beslag te leggen heb je niet alleen toestemming nodig van de rechter. Je hebt ook een deurwaarder nodig. Alleen die mag in Nederland beslag leggen. Een deurwaarder zorgt er voor dat alle stukken die nodig zijn om beslag te leggen aanwezig zijn. Wil je beslag leggen maar weet je niet hoe, dan kan je dus altijd naar een deurwaarder toe.

Beslaglegging zonder rechterlijke uitspraakBeslaglegging zonder rechterlijke uitspraak
Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten