Categories: Financiering

Wat is een akte van cessie? Met gratis voorbeeld.

Lees hier alles over een akte van cessie. Wat is een akte van cessie of cessieakte? Waar gebruik je die voor en waar moet je op letten als je een akte van cessie moet tekenen? NB, het is dus geen akte van sessie, maar akte van cessie.

Wat is een akte van cessie

Dat is een overeenkomst waarmee een vordering wordt overgedragen.

Hoe werkt het?

Stel je leent je buurman € 100,-. Dan heb je een vordering op je buurman van € 100,-. Eerder heb je van je broer ook € 100,- geleend. Die wil dat geld terug maar dat heb je even niet. En je buurman kan de € 100,- ook nog even niet betalen. Dan kan je de vordering die je op de buurman hebt aan je broer overdragen. Doe je dit dan heeft je broer een vordering van € 100,- op je buurman. Jij hebt op die manier een schuld afbetaald zonder daadwerkelijk geld te betalen. Maar de vordering op je buurman ben je dan natuurlijk wel kwijt.

Akte

Een vordering kan je niet zomaar overdragen (cederen). Daar heb je een overeenkomst van cessie voor nodig. Hier in neem je op wie de vordering overdraagt, wie de vordering krijgt en op wie de vordering is. Verder neem je duidelijk op waar de vordering uit bestaat. Dat kan een geldvordering zijn maar bijvoorbeeld ook het recht om een woning geleverd te krijgen. De overeenkomst wordt gesloten tussen degen die de vordering had en degene die de vordering krijgt. Degene op wie de vordering is geen partij bij de overeenkomst van cessie. Maar je kan de vordering pas incasseren als je degene op wie de vordering is hebt verteld dat de vordering is overgedragen. Dit noemen we mededeling aan de schuldenaar.

Checklist

Dus waar moet je op letten:

  • 1. Staat de vordering goed en duidelijk in de overeenkomst;
  • 2. Is de akte getekend door degene die de vordering had en degene die de vordering krijgt;
  • 3. Is aan de schuldenaar verteld dat de vordering is overgedragen.

Verboden

Sommige vorderingen mogen niet worden overgedragen. Als dat zo is, is dit vastgelegd in de overeenkomst waarmee de vordering is ontstaan. Dus stel je leent € 100,- aan je buurman en in de overeenkomst van geldlening neem je op dat de vordering niet mag worden overgedragen, dan mag je de vordering later dus niet cederen.

Akte van cessie downloaden

Hier kan je een gratis akte van cessie downloaden:

Advies

Ben je niet zeker van je zaak, laat de akte van cessie dan controleren voordat je hem tekent. Vraag het aan je rechtsbijstandsverzekeraar of schakel een advocaat in.

Wat is een akte van cessie?

Een akte van cessie is een overeenkomst waarmee je een vordering overdraagt.

Hoe ziet een akte van cessie er uit?

In een akte van cessie staat over welke vordering het gaat, wie de vordering overdraagt en wie de vordering ontvangt. De akte moet door de overdrager en de ontvanger worden ondertekend.

Tekent de schuldenaar ook mee?

De akte van cessie wordt alleen getekend door degene die de vordering overdraagt en degene die de vordering ontvangt. De schuldenaar (degene op wie de vordering is) tekent niet mee. Maar voordat degene die de vordering heeft gekregen betaling kan vragen van de schuldenaar moet de schuldenaar wel eerst worden geïnformeerd over de overdracht van de vordering. Dit noemen we ”mededeling;;.

Cessie verbod

Mag je een vordering altijd overdragen? Nee, soms is er in de overeenkomst bepaald dat de vordering niet mag worden overgedragen. Dit noemen we een cessie verbod. Als dat is afgesproken kan de vordering niet worden overgedragen.

Waarom vraagt mijn verzekeraar om cessie?

Als je bijvoorbeeld een autoverzekering hebt en je wordt door een andere auto aangereden, dan betaalt jouw verzekeraar jouw schade. Maar als de schade de schuld is van de andere automobilist wil jouw verzekeraar graag die schade op die andere automobilist of zijn verzekeraar verhalen. Daarom vraagt jouw verzekeraar dan om jouw vordering aan haar over te dragen (te cederen).

Wat is een akte van sessie?

Een akte van sessie bestaat niet. Hiermee wordt een akte van cessie bedoeld alleen is het woord verkeerd gespeld.

Advoinfo

Recent Posts

Alles over de coöperatieve vereniging voor Nederland en België

In Nederland hebben we verschillende rechtspersonen. Bijvoorbeeld de besloten vennootschap, de vennootschap onder firma of…

4 maanden ago

Geluidsoverlast melden. Waarom? Lees het hier.

Overlast van geluid van je buren of een bedrijf dat vlakbij ligt komt veel voor.…

4 maanden ago

Recht van overpad. Wat is dat precies, en wat kan je er mee?

Heb je wel eens gehoord van het recht van overpad? Het klinkt ingewikkeld maar dat…

5 maanden ago

Een huurcontract op twee namen, kan dat? Jazeker!

Als je een woonruimte huurt is het belangrijk wie de huurder is. Want die heeft…

5 maanden ago

Betalingsregeling met de belastingdienst? Zo regel je dat!

Er zijn veel verschillende soorten belastingen die betaald moeten worden. En dat lukt niet altijd…

5 maanden ago

Reiskosten berekenen is simpel. Lees hier hoe.

Reis je voor je werk dan wil je daar niet zelf voor betalen. En meestal…

6 maanden ago

Voor deze website worden cookies gebruikt.