Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Afbeelding zonder auteursrecht. Kan dat?

Gebruik je een foto zonder toestemming? Dan kan je problemen krijgen met het auteursrecht. Een foto waar auteursrecht op rust mag je niet zonder toestemming gebruiken. Het gebeurt vaak dat een op internet gevonden afbeeldingen wordt gebruikt voor een website of op social media. Het gaat dan niet om een afbeelding zonder auteursrecht (een rechten vrije foto) maar om een beschermde foto. Nadat de foto is geplaatst beginnen de problemen.

Afbeelding zonder auteursrecht

Kan je afbeeldingen zonder auteursrecht op internet vinden? Ja dat kan en dat scheelt je mogelijk een hoop problemen. Je vind ze bijvoorbeeld op Shutterstock.com. Gebruik je deze afbeeldingen, dan komt de volgende situatie niet voor.

Als je een foto gebruikt zonder dat je weet van wie de foto is kan dit tot vervelende problemen leiden. Voor je het weet ontvang je een brief van een advocaat waarmee je verzocht wordt de foto te verwijderen en schade en juridische kosten te vergoeden. Vooral die schade en kosten kunnen flink in de papieren lopen. Maar wat moet je doen?

Voordat je een foto gebruikt is het goed uit te zoeken of de foto vrij te gebruiken is. Want een foto waar auteursrecht op rust mag je niet zonder toestemming gebruiken. Is het een foto zonder auteursrecht dan mag je deze vrij gebruiken. Lees hier wat je moet doen als je de verkeerde foto hebt gebruikt.

Stappenplan

1. Verwijder de foto direct.

2. Bevestig dat je de foto hebt verwijderd en dat je deze ook niet meer zal gebruiken. Biedt zo nodig aan een rectificatie te plaatsen waarin je op de website of op social media aangeeft een foto zonder toestemming van de eigenaar te hebben gebruikt.

Schade

Is met deze twee stappen de kwestie opgelost, is dat natuurlijk super. Maar de eigenaar van de foto vraagt vaak ook nog een vergoeding van de schade en gemaakte kosten. Kan deze eigenaar aantonen dat hij de auteursrechten op de foto heeft, dan kan hij op grond van artikel 1 auteurswet ook een vergoeding voor het onrechtmatige gebruik vragen. Hoe hoog is deze vergoeding? De rechter vindt dat deze vergoeding minimaal gelijk is aan de vergoeding die de fotograaf krijgt als je een foto bij hem koopt. Maar het gebeurt ook vaak dat er nog een boeteopslag wordt gevorderd voor het onrechtmatige gebruik en voor het niet vermelden van de naam van de fotograaf bij de foto. De rechter wijst zo’n opslag vaak af. Advies is dan ook om een boeteopslag af te wijzen en niet te betalen. Kijk op de website van Stichting Foto Anoniem wat een redelijke vergoeding voor het gebruik van de foto is en biedt deze vergoeding aan. Rechters gebruiken de prijslijst van Fotoanoniem vaak om een vergoeding te bepalen.

Kosten

Afbeelding zonder auteursrecht

Dan nog de juridische kosten. Deze worden gevorderd op grond van artikel 1019h Rv. Op zich mag dit maar alleen als de kosten voldoen aan de dubbele redelijkheidstoets. Dat is het geval als de juridische kosten redelijk en evenredig zijn. Met andere woorden, er moet een goede reden zijn waarom deze kosten gemaakt zijn en de hoogte van de kosten moet redelijk zijn. Als er hoge kosten worden gevorderd s het advies deze af te wijzen met een beroep op de dubbele redelijkheidstoets. Biedt dan wel zelf een vergoeding aan die je redelijk vindt. Als je niets aanbiedt is de kans namelijk groot dat de eigenaar van de foto niet akkoord gaat.

Ook interessant

Wil je weten of je een domeinnaam mag gebruiken? Lees dan dit artikel. Wil je weten hoe je je handelsnaam moet beschermen? Lees dan dit artikel.

Wat is een foto zonder auteursrecht?

Als bij een foto wordt aangegeven dat deze rechtenvrij is en door iedereen mag worden gebruikt, is dit een foto zonder auteursrecht. Als er niks bij de foto staat betekent dat niet dat het een foto zonder auteursrecht is.

Wat kost het gebruik van een foto online?

Dat is moeilijk te zeggen. Dat hangt af van de kwaliteit van de foto en de populariteit van de fotograaf. Vraag dus altijd aan de fotograaf wat de kosten zijn. Weet je niet wie dit is, kijk dan op de website van Stichting Foto Anoniem hoe je toch de foto kan gebruiken.

Kan de fotograaf een boete vragen?

Heb je een foto zonder toestemming gebruikt dan kan het zijn dat de fotograaf een vergoeding voor het gebruik wil ontvangen en een boete voor het niet vermelden van zijn naam. Een reële vergoeding voor het gebruik van de foto wijst de rechter toe. Een boete lang niet altijd.

Moet ik juridische kosten betalen?

Op grond van artikel 1019h heeft een fotograaf recht op een vergoeding van de gemaakte kosten. Maar de kosten moeten wel redelijk en evenredig zijn. Ze mogen dus niet te hoog zijn.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *